catalog_tyre_img_alt
Vă rugăm să aşteptaţidotted
Coş
#
18-7284
Coșul dvs. este gol

Ce înseamnă indice de viteză anvelope?

19 Vizualizări

Dacă te întrebi ce este un indice viteză anvelope și ești aici pentru răspuns, îți voi explica mai jos tot ce trebuie să știi. Îți voi spune ce înseamnă acesta, unde este trecut pe anvelopă și de ce trebuie respectat cu strictețe.

După cum presupui din denumire, acesta are legătură cu viteza mașinii. Da, așa este, indicii de viteză anvelope se referă la viteza maximă la care pot fi acestea folosite în siguranță, fiind în strânsă legătură cu viteza maximă pe care o poate atinge mașina. Cu alte cuvinte, dacă mașina ta este capabilă să atingă viteze mari, trebuie să ai și niște anvelope corespunzătoare, care să facă față cand mașina rulează la aceste viteze mari.

În același timp, indicele de viteză nu înseamnă deloc viteza recomandată de a circula, ci viteza maximă la care se poate circula cu anvelopele respective. Aici trebuie ținut cont inclusiv de starea drumurilor pe care se circulă, precum și de condițiile meteorologice.

Ce înseamnă indice de viteză anvelope

Indicii de viteză anvelope sunt doar depre viteză?

Nu. Aceștia nu se referă exclusiv la viteză, dar și la confortul din timpul condusului, la tracțiune, la uzura benzii de rulare, precum și la capacitatea de virare a autovehciulului.

Un indice de viteză mai mare oferă, de obicei, o aderență mai bună și o putere de frânare superioară, în schimb, poate avea o durată mai scurtă de viață a benzii de rulare și o performanță mai slabă pe vreme rece.

Unde este specificat indicele de viteză al anvelopei?

Indicele de viteză este trecut pe flancul anvelopei, alături de alte câteva marcaje importante, însă îl vei găsi ușor pentru că este ultma literă din șirul respectiv de marcaje.

De exemplu, dacă mașina ta este echipată cu cauciucuri de iarnă 205 55 r16 91V, indicele de viteză al acestora va fi “V”. Indici de viteză anvelope sunt reprezentați de o literă majusculă, fiecare literă având atribuită o valoare diferită. Ai mai jos un tabel indice viteză anvelope, în care vei găsi literele și valoarea în km pe care o are fiecare dintre ele atribuită:

Indice viteză

Viteza maximă

J

100 km/h

K

110 km/h

L

120 km/h

M

130 km/h

N

140 km/h

P

150 km/h

Q

160 km/h

R

170 km/h

S

180 km/h

T

190 km/h

H

210 km/h

V

240 km/h

W

270 km/h

Y

300 km/h

Z

240+ km/h

Dacă trebuie să schimbi anvelopele, verifică inclusiv indicele de viteză, ca să fii sigur că iei anvelope ieftine auto potrivite.

anvelope cu indice de viteză

Poți cumpăra anvelope cu alt indice de viteză decât cel recomandat de producător?

Poți cumpăra, dacă vrei, anvelope cu indice de viteză mai mare, pentru a spori performanța mașinii, dar nu poți cumpăra anvelope cu indice mai mic, decât reducând viteza autovehiculului până la cel mai mic indice de viteză ales.

De exemplu, dacă mașina ta are anvelope cu indice viteză V și vrei să pui altele cu indice de viteză anvelope T sau H (sau ai indice viteză H si vrei să pui indice viteză T), află, că din punct de vedere legal, nu poți face acest lucru. În plus, asigură-te că toate anvelopele pe are le pui la mașină au același indice.

De ce contează așa mult indicele de viteză al anvelopei?

  1. Din considerente de siguranță - la viteze mari, crește forța de frecare a roților, respectiv căldura generată, astfel că niște anvelope cu indice de viteză inferior riscă să se deterioreze, afectând astfel controlul asupra autovehiculului.
  2. Din motive legale – echipându-ți mașina cu anvelope cu indice de viteză inferior, riști să iei amendă sau chiar să pierzi asigurarea pentru aceasta.

După cum ziceam și mai sus, indicele de viteză al anvelopelor reprezintă viteza maximă la care poți rula mașina, nu viteza recomandată și asta pentru că indicele respectiv a fost stabilit în condiții de laborator, a se citi condiții optime (de vreme, tehnice etc), iar în realitate s-ar putea ca mașina ta să nu întrunească toate aceste condiții prezente în laborator. Adică s-ar putea să ai anvelopele ușor dezumflate (folosește manometru presiune roti pentru a verifica), starea tehnică a vehiculului să nu fie tocmai cea mai bună, drumul pe care circuli să lase de droit, să transporți o sarcină prea mare sau să rulezi cu viteza respectivă perioade prea lungi de timp.

Prin urmare, pentru a evita situațiile neplăcute si periculoase la drum, viteza trebuie ajustată ținând cont de toți acești factori enumerați mai sus.