De ce se recomandă să instalați anvelope de iarnă pentru autoturisme
Cauciucuri de iarnă pentru autoturisme se utilizează când temperatura aerului este mai mică de +7°C. Au o aderență excelentă la carosabilul acoperit cu zăpadă și gheață.
- Sunt rezistente la îngheț și scăderi de temperatură. Îşi păstrează flexibilitatea la temperaturi scăzute datorită cauciucului elastic, uleiurilor emoliente și rășinilor din structura lor.
- Favorizează îmbunătăţirea direcției vehiculului. Canelurile adânci ale benzii de rulare au aderență la carosabilul acoperit cu noroi și zăpadă.
- Diferă printr-o distanță de frânare mai scurtă. Lungimea medie a distanței de frânare a anvelopelor de iarnă este cu 30% mai mică decât cea a anvelopelor de vară.
Cum să alegeţi anvelopele de iarnă pentru autoturisme
Iată 8 sugestii privind alegerea anvelopelor de iarnă pentru maşină:
- Acordaţi atenție condițiilor de operare. Există 2 tipuri de anvelope de iarnă:
- Tipul european. Este potrivit pentru țările cu climă blândă de iarnă și o cantitate mică de zăpadă. Se caracterizează printr-un model al benzii de rulare cu caneluri diagonale dese și spaţii goale de protecție împotriva acvaplanării. Marginile benzii de rulare au un număr mare de lamele și saboţi de şenilă.
- Tipul scandinav. Este creat pentru climă severă de iarnă și oferă o aderență ridicată pe carosabil acoperit cu zăpadă şi gheață. Modelul benzii de rulare diferă printr-un număr mare de elemente dreptunghiulare și în formă de diamant.
- Hotărâţi-vă dacă aveţi nevoie de cauciucuri ghintuite sau cu crampoane:
- Anvelope ghintuite. Sunt prevăzute cu ghinturi speciale din titan, niobiu, carbură de tungsten sau din alte materiale de înaltă rezistență. Ghinturile cresc aderența la carosabil alunecos. Se recomandă utilizarea acestui tip de cauciucuri auto în țările afectate frecvent de îngheț. Dezavantaje:
- nivel ridicat de zgomot;
- pe drum uscat și umed, se măreşte distanța de frânare, iar stabilitatea pe drum a mașinii se înrăutățește;
- creşte consumul de combustibil.
- Anvelope cu crampoane. Sunt prevăzute cu caneluri speciale pe care se pot monta crampoane. Puteţi fixa crampoane pe toată suprafaţa anvelopei sau doar pe o porţiune. Puteţi monta crampoane de tipuri diferite și de la diverşi producători pe anvelopele din față și din spate. Şi aceste cauciucuri auto prezintă dezavantaje:
- crampoanele trebuie montate înainte de instalarea anvelopei;
- crampoanele necesită o cursă de probă în primii 150-200 kilometri – în decursul acestei perioade, este necesar să se evite accelerarea și frânarea bruscă.
- Anvelope fără crampoane. Nu sunt destinate instalării crampoanelor. Se deosebesc prin amestecul de cauciuc special și banda de rulare cu caneluri dese și saboţi de şenilă. Dezavantajul lor este aderenţa slabă la carosabil acoperit cu gheață.
- Instalați 4 anvelope de iarnă. Anvelopele de iarnă montate pe o singură axă nu numai că reduc considerabil stabilitatea pe drum, dar şi cresc riscul de derapaj şi lungimea distanței de frânare. Utilizarea anvelopelor de iarnă cu benzi diferite de rulare are aceleași dezavantaje ca folosirea unui set incomplet.
- Nu uitaţi de durata medie de viață a anvelopelor și înlocuiţi-le din timp. Durata de utilizare este de la 2 la 4 sezoane.
- Studiaţi manualul maşinii. Aici sunt specificaţi parametrii optimi privind anvelopele pentru maşina dumneavoastră.
- Alegeți anvelope de iarnă ale brandurilor cunoscute. Produselor lor respectă standardele europene sau americane de calitate.
- Cumpărați-le din magazinul online autopieseonline24.ro. Vă oferim o gamă largă și cele mai avantajoase preţuri la anvelope de iarnă pentru maşina dvs.
- Cereţi ajutorul unor experți profesioniști. Consultanţii magazinului online www.autopieseonline24.ro vă vor ajuta să alegeţi cele mai potrivite cauciucuri pentru maşina dvs.