catalog_tyre_img_alt
Vă rugăm să aşteptaţidotted
Coş
#
81-1477
Coșul dvs. este gol

La câți km se schimbă plăcuțele de frână și cât costă

22 Vizualizări

Plăcuțele de frână s-ar clasa, probabil, în topul elementelor de care depinde siguranța la drum. De aceea este iimportant să le verificăm la timp, să înțelegem principiul lor de operare și să avem grijă să le menținem într-o formă perfectă de funcționare.

După cum probabil știi deja, fiecare roată este echipată cu un etrier de frână, un disc de frână și un set alcătuit din două plăcuțe de frână. În momentul frânării, adică atunci când șoferul apasă pedala de frână, cele două plăcuțe de frână sunt împinse de către lichidul hidraulic din etrier înspre discul de frână. Fricțiunea apăruta între disc și plăcuțe are rolul de a opri sau încetini roata.

De integritatea plăcuțelor depinde cât de bine va fi oprită, respectiv încetinită roata. De aceea, este important să schimbi plăcuțele la timp. Dacă te întrebi când anume este timpul, îți voi povesti în cele ce urmează.

La cât timp se schimbă plăcuțele de frână

La cât timp se schimbă plăcuțele de frână?

În general, durata de viață a plăcuțelor de frână se plasează undeva între 50 000 și 100 000 de km sau chiar mai mult, aceste valori depinzând foarte mult de stilul de condus al fiecăruia, precum și de următorii factori:

Calitatea plăcuțelor de frână - materialul din care sunt acestea realizate influențează mult gradul și viteza lor de uzură. Cele mai rezistente sunt plăcuțele ceramice, însă sunt ceva mai scumpe, iar cele mai accesibile – cele organice, însă au o durată de viață mai scurtă.

Încărcătura mașinii - dacă circuli regulat cu mașina încărcată (marfă, o remorcă, sau numărul pasagerilor la maxim) este normal ca presiunea asupra plăcuțelor să fie mai mare, accelerând astfel uzura lor.

Tipul de drum – pe autostradă nu vei solicita la fel de mult sistemul de frânare, respectiv plăcuțele, precum o faci, de exemplu, dacă circuli prin oraș, unde trebuie să oprești des la semafoare, intersecții, ambuteiaje etc.

Dar nu îți face griji, mașina îți va da de știre când plăcuțele nu sunt în regulă.

4 indicii că trebuie să schimbi plăcuțele de frână

  • Roțile scot un scârțâit – multe plăcuțe au aplicate pe ele niște foițe metalice, iar în momentul în care plăcuțele de frână s-au uzat, foițele respective încep să roadă în disc. De aici și scârțâitul enervant, menit să atragă atenția șoferului.
  • Crește distanța de frânare – niște plăcuțe de frână uzate nu sunt la fel de eficiente, astfel că mașina va avea o distanță de frânare mult mai lungă.
  • Prezența unui tremurat la pedala de frână – vibrația apărută la apăsarea pedalei de frână nu trebuie trecută cu vederea pentru că poate indica o problemă la plăcuțele de frână, respectiv poate reprezenta un risc de accident.
  • La frânare mașina trage într-o parte – există și posibilitatea ca plăcuțele de frână să se uzeze neuniform, adică la o roată mai mult și la alta mai puțin. Acesta este și cazul în care, la frânare, mașina va trage într-o parte. Deși acest fenomen poate indica și o presiune asimetrică în avelope, o problemă la etrier sau rulmenți nu strică să verifici și plăcuțele de frână, întrucât problema poate fi inclusiv la ele.

Schimb plăcuțe frână - preț

Schimb plăcuțe frână - preț

Dacă ți-ai pus în gând să înlocuiești singur plăcuțele de frână, trebuie să știi că te poți apuca să o faci numai dacă ai cunoștințe serioase de mecanică. Dacă ai îndoieli, mai bine te adresezi specialiștilor unui sevice auto, pentru că instalarea plăcuțelor de frână este o treabă serioasă și orice greșeală poate atrage după sine consecințe cât se poate de grave. Tot la service îți vor comunica și un preț manoperă schimb plăcuțe frână.

Poți, totuși, să verifici și online un preț schimb plăcuțe frână spate și față sau plăcuțe frână golf 4 și te poți duce cu ele la service să le montezi. Prețul variază în funcție de marca mașinii, precum și de materialul din care acestea sunt realizate.

Verifică la service dacă nu cumva trebuie să cumperi și discuri frână spate și față, pentru că, deși au o durată de viață mai lungă decât plăcuțele de frână, uneori trebuie schimbate împreună cu acestea din urmă.